Het Komma-uitje

Traditie getrouw is de eerste woensdag in september gereserveerd voor het uitstapje van de Komma “oudjes”. Ook dit jaar was dat weer het geval. Vanaf 9.00 uur werden we welkom geheten, zoals gewoonlijk, door Wim Oostenbrink. Dit geeft gelijk een hartelijk welkom gevoel. De dames van de Komma-commissie zorgden voor koffie of thee met een heerlijk stukje cake. Iedereen was ruim op tijd aanwezig voor het welkomswoord van Wim. Hij gaf een korte uitleg over het verloop van deze dag. We gaan met de bus naar de IJ haven in Amsterdam voor een rondvaart over het IJ. Op de boot worden we verrast met een warm- en koud buffet en in de namiddag gaan we naar de Zaans Schans.

Ds. Diemer de Jong ging met ons mee en vroeg Gods Zegen over deze dag

Het was inmiddels 10.00 uur geworden en konden onze plaatsen innemen in de bussen, die reeds klaar stonden. Een grote bus met een grote chauffeur en een kleine bus met een kleine chauffeur. Beiden zeer accuraat en erg veilig op de weg. Het was wel bijzonder, dat het tijdens de busreis regende en zodra we uitstapten was het weer droog. Rond 11.00 uur kwamen we aan bij de kade van de Zouthaven van het IJ. De boot, genaamd Stortemelk, lag reeds aangemeerd bij het bekende Muziekcentrum aan het IJ (foto Joke). n dit centrum  worden de lunchconcerten gegeven. Daar lag ook een prachtig cruiseschip aangemeerd met wel elf verdiepingen. Onze boot had in 1964 nog dienst gedaan als veerdienst tussen de eilanden. Zij was om zo te zeggen dus niet zo piep jong meer.

Nadat iedereen een plaatsje had ingenomen aan boord, zorgden de Komma-dames voor een comsumptie en vertrok de boot voor de rondvaart. De sfeer zat er goed in en iedereen had een kletsje met de buurvrouw of buurman. Al met al erg gezellig. We passeerden prachtige gebouwen op de kade en hoge flats. Wat zullen deze bewoners een prachtig uitzicht hebben over het IJ. Aan de kades lagen heel veel woonboten. Mooie, maar ook uit de tijd van Stiefbeen en Zn.

Iedereen heeft hiervan genoten, terwijl Diemer z’n best deed om iedereen toch even te benaderen voor een gesprekje. Voor hem was het eigenlijk een gewone werkdag. Heel bijzonder en werd erg gewaardeerd. Dat noemen we ook saamhorigheid.

Rond 12.30 uur was het buffet gereed. Dat zag er prima uit en iedereen was er ook wel aan toe. Met een schuin oog zag ik, dat er soms wel drie keer de gang naar het buffet gemaakt werd. Een heel goed teken, dat het royaal verzorgd was en het goed smaakte. De dames verzorgden wederom de drankjes bij de maaltijd.

Om 14.00 uur vertrokken we naar de Zaanse Schans. Na aankomst werd eerst nog een consumptie genuttigd, omdat we het ijsje na het buffet gemist hadden. Inmiddels was het weer droog geworden  en konden we onze wandeling beginnen. Zaanse Schans behoort tot het Wereld Erfgoed en trekt jaarlijks vele bezoekers uit heel de wereld. Met name uit Azië en China. Het eerste winkeltje van AH trekt altijd veel bezoek, zo ook de molens en vanaf de brug heb je een geweldig uitzicht over de Zaan met z’n beide oevers en molens.Heel bekend zijn de Oliemolen,  Meelmolen, Houtzaagmolen en de Papiermolen. Vereniging De Zaansche Molen is eigenaar van 13 historische industriemolens en het Molenmuseum. De molens zijn verspreid over de hele Zaanstreek. Zeven daarvan staan op de Zaanse Schans.

Om 16.30 uur verzamelden wij ons bij de bussen om de terugreis aan te vangen. Wim bedankte de chauffeurs en zij kregen natuurlijk iets toegstopt. Dat was ook zeer verdiend en werd ondersteund met applaus.

Rond 17.30 uur bereikten we Voorthuizen weer. We beleefden een zeer fijne dag in een prettige sfeer. Op zo’n dag merk je, dat de saamhorigheid bij onze kerk erg groot en belangrijk is. Je hoort er bij. Dank aan de voorzitter, dominee en de dames van de Komma, niet te vergeten.

Een hartelijke groet,

Wolbrand van der Vis (gastlid)