Expositie in de ontmoetingsruimte

Toen Henny Broek haar benaderde met het verzoek om schilderwerken te exposeren in de ontmoetingsruime hoefde Margreet van den Tweel niet lang na te denken. Schilderen met olieverf op linnen doek is haar passie en ze vindt het fijn als andere mensen van het resultaat kunnen genieten.

‘Het is nu wel een beetje leeg in huis’, vertelde haar man, ‘maar hier in de ontmoetingsruimte komen de schilderijen heel goed tot zijn recht’.

Margreet heeft in Amersfoort les gehad bij ‘Scholen in de kunst’ en leerde daar alle technieken die nodig zijn om te schilderen met acrylverf. Na een jaar of vijf was de uitdaging van het werken met acrylverf er echter wel vanaf en besloot ze over te stappen op olieverf.

Het werken met olieverf is niet eenvoudig. In tegenstelling tot acrylverf droogt olieverf namelijk heel erg langzaam. Een olieverfschilderij wordt opgebouwd uit kleine penseelstreken verf zodat de intense kleuren goed tot hun recht kunnen komen. Voor het creeren van een mooi stilleven is dus behalve veel geduld ook heel veel tijd nodig. Helemaal droog is het schilderij pas na een half jaar. Zolang moet er dus  worden gewacht voordat de laatste beschermende vernislaag kan worden aangebracht.

Momenteel volgt Margreet lessen bij het ‘Kunstcollege’ in Hoevelaken om alle technieken onder de knie te krijgen en te houden.

In de ontmoetingsruimte hangen naast stillevens ook twee winterimpressies. Stillevens hebben echter haar voorkeur. De voorbereiding, het vinden of zelf samenstellen van een compositie is daarbij heel belangrijk.  Eenmaal vast gelegd op beeldmateriaal kan ze dit gebruiken als inspiratie voor een nieuw schilderij.  

Tijdens de gezellige middag van het inloophuis van 12 april jl. waren alle aanwezigen het erover eens. Haar bijdrage aan het opvrolijken van de ontmoetingsruimte wordt zeer gewaardeerd. Ze mocht dan ook een luid applaus in ontvangst nemen.

Tekstenfoto'sJacomien