TENTOONSTELLING in de ontmoetingsruimte en zaal 4.
Alle schilderijen die er hangen zijn geschilderd door leden van de KLUP.
De KLUP,  vrijetijdsactiviteiten  voor mensen met een verstandelijke beperking.

De meeste zaterdagen wordt in ons Kluplokaal onder leiding van Ton van Dieen en Arend Slotboom geschilderd. Er is een aantal vaste schilders; Jenneke, Maas, Simon, Herman en Harry. Daarnaast zijn er ook klupbezoekers die niet iedere week aanschuiven. Maar ook door de jaren heen een hele collectie hebben opgebouwd. Ook zij zijn hier vertegenwoordigd.

De schilders hebben een vast stekkie met een eigen schildersezel, een plek waar ze automatisch naar toe lopen: De tafel waar Ton al ruim een half uur van te voren alles aan ‘t voorbereiden is. Een hartelijke begroeting of een knuffel, een praatje en ze gaan aan de slag.

Elke week een leeg vel papier, een andere kleur verf, een dikke of een dunne kwast. Zonder blokkades en zonder eerst te wikken en te wegen wordt de verf aan het papier toevertrouwd.

Ton is de aangever, de bemiddelaar. Hij moedigt ze aan hun eigen creativiteit te ontplooien. Niet het eindproduct is belangrijk, maar het proces. Ton verwoordde het zo: ‘...het eindproduct is een overblijfsel van de eigenlijke activiteit.’ De procesbegeleiding heeft als eerste doel het welbevinden van de deelnemers. Ton probeert in de gaten te houden of de deelnemers plezier beleven aan deze activiteit.

Wat maakt nu deze middagen voor deelnemers en schilders zo uniek?

Ik denk dat het gaat om ruimte en vertrouwen. Je ziet aan beide kanten toewijding en respect! Het werk is veelal expressief, misschien juist omdat Ton en Arend niet resultaatgericht zijn. Waar vaak de onmacht is in woorden gevoelens te delen, wordt dat door het bezig zijn met verf en kwast toch uitgedrukt! Zo is er in de loop der jaren heel wat aan het papier toevertrouwd. En wat is het dan fijn tijdelijke alle mensen die in dit kerkgebouw komen, mee kunnen genieten van het eindproduct!

Samengevat:

Wat we in deze tentoonstelling zien is tot stand gebracht door unieke persoonlijkheden, die in alle vrijheid hun gevoelens en emoties aan het papier hebben toevertrouwd.