Kampkrant 20-22 april 2018

Vrijdag

Aankomst

Voorthuizen-Assel/Hoog Soeren

18,3 km, 26 graden, Wind Zuid

40 kinderen, 12 leiding

1 vrachtauto, 2 auto’s, 51,5 fietsen

Wat een fantastische vooruitzichten. En wat ging het allemaal soepel zeg! Verzamelen bij de kerk, spullen inladen, vertrekken, vol gas met de wind in de rug. Koninginnelaan, Molenweg, Brugveenseweg, Welgelegenweg, Heideweg, LÈÈÈÈÈKKK! Sven-Olaf had een lekke velg. Ja, u leest het goed, de velg was doormidden. Hij heeft hulp gebeld en de rest is doorgereden. Pauze in Kootwijk.

Bij aankomst was de vrachtwagen al bijna uitgeladen, dus Leo kon met Ruben de keuken in. Ondertussen de kinderen allemaal een bed uitgezocht, en gelijk een aantal partypoppers leeg geknald… Wat een bende!

Het avondmenu bestond uit een broodje worst met tomatensoep.

Nachtspel

’s Avonds toen het donker was, werden wij in 6 groepen verdeeld. We werden opgehaald en moesten naar het kampvuur lopen. Hier kregen we een verhaal te horen over dat er in de 14e eeuw een gevecht was tussen Engeland en Schotland. De Engelsen hadden helaas gewonnen. Nu is het de taak van de Schotten om een tocht te lopen, waarbij ze allerlei objecten moeten verzamelen, Hierdoor konden ze de nacht overleven.

Ze moesten in het bos een stuk van een boom afzagen, die ze de hele tocht met zich mee moesten dragen. Even later moesten de kinderen door een tent heen met glibberige spullen, en met stok natuurlijk. Andere posten in het bos waren: een emmer water uit een put halen en die ook meedragen tot het eind, een vuilniszak met bladeren vullen en meenemen, bij de jager kregen de kinderen de vraag: wie is de jongste leiding? (Hierbij werd ook regelmatig het bijzondere antwoord ‘Leo’ gegeven). Het correcte antwoord was natuurlijk Jochem. Maar als de kinderen het foute antwoord gaven, moesten ze een item inleveren.

Nadat de kinderen de spullen hadden verdiend, moesten ze de spullen uit het bos meedragen naar het kampterrein. Op het kampterrein bouwden de kinderen met de spullen die ze verdiend hadden een tent. Deze tenten zijn uiteindelijk goed gelukt. Het groepje dat de mooiste tent had, kreeg de volgende dag een prijsje.

Zaterdag

Ochtendgymnastiek

De zaterdagochtend begon al vroeg, want om 7 uur ’s ochtends werden de kinderen die nog niet wakker waren uit bed gebeld. Daarna werd er een echte schotse ochtendgymnastiek verzorgd op het grasveld voor de kampschuur. De training bestond onder andere uit een klein parcours met een legernet. Daarna gingen ze ontbijten.

Ochtendspel

Het thema is dus Schotland. We hebben 8 groepen gemaakt, die elk hun eigen schild gingen ontwerpen. Verschillende vormen, namen, kleuren en logo’s. Hierbij was samenwerken en overleg met elkaar de opdracht om tot een mooi resultaat te komen. Door het mooie weer hebben we de tafels buiten gezet en zijn we daar aan het werk gegaan.

Middagspel

’s Middags werden wij meegenomen naar het bos. Hier waren 6 spellen klaargezet voor de Highland Games. Met onze clan moesten wij strijden tegen de andere clans. Bij elk spel was er 1 winnaar. Iedereen nam het heel serieus en wilde dus winnen, want hun clan moest en zou de beste zijn.

De ene clan was goed in krachtspellen, zoals touwtrekken en hoog gooien. Maar er zaten ook denkspellen in, zoals hamertje tik met een quiz. Als je een vraag goed had, mocht je een tik geven tegen de spijker. Wie het diepst kwam, won. Ook was er een strategisch spel: blaaspijp blazen. Hiervoor moest je goed kunnen mikken met je blaaspijp en de goede pijlen kiezen om zoveel mogelijk bekertjes om te krijgen. Wie de meeste bekertjes binnen de tijd om had gekregen, won.

Zo ging alles lekker snel en vond iedereen het leuk. Door de warmte hadden we een hele mooie pauze, verzorgd door de hoofdleiding en beste kok van het kamp: Leo. Hij had gezonde en stiekem toch ook een klein beetje ongezonde snacks bij zich om ons allemaal weer op te laden, zodat we weer door konden met de laatste spellen. Toen we alle spellen hadden gedaan en het te warm was om eigenlijk nog iets te doen, zagen we bij terugkomst dat het voetbalveld was omgetoverd tot een grote zeephelling. We gingen ons zo snel mogelijk omkleden om lekker af te koelen met de waterpret. Het was een zeer geslaagde en vooral leuke middag.

Zondag

Kerkdienst

Traditiegetrouw hebben we natuurlijk een kerkdienst tijdens het kamp. Het thema van de dienst was Spreuken. We begonnen met het verhaal over koning Salomo. Daarna hebben wij 10 spreuken op de beamer laten zien. De spreuken die op de beamer te zien waren, werden door middel van foto’s uitgebeeld door de leiding. Bij elke spreuk kregen de kinderen de vraag of deze spreuk in de Bijbel stond. Aansluitend hebben wij het nog over de wijsheden gehad. De kern van de dienst was dat wijsheden en verstandig omgaan met anderen en jezelf belangrijker is dan spullen hebben.